Hozzávalók:
-
60 dkg
-
20 g
-
3 g
-
1 teáskanál
-
10 g
-
1 db
-
3 dl
-
12 g
-
50 gA főzéshez
-
2 evőkanál(ízlés szerint)
Elkészítési mód:
1. Egy nagy tálba a tojást, a nádcukrot, az élesztőt és a víz 1/3-ad részét csomómentesen keverjük el, majd adjuk hozzá az olajat és a vajat.
2. Egy másik tálban keverjük el a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket és a maradék vizet.
3. Dagasszuk simára a tésztát, majd tetejét lisztezzük be és légmentesen lezárva hagyjuk kelni 40 percig.
4. Ez után a tésztát azonos méretű darabokra vágjuk, és cipókat formázunk belőlük, közepüket ujjainkkal Lyukasszuk át. (9-12 közepes méretű cipó készül általában egy adag tésztából)
5. A cipókat helyezzük tálvára és nedves konyharuhával takarjuk el, majd hagyjuk 30 percig pihenni.
6. Egy lábasban forraljunk vizet, adjunk hozzá 50 gramm cukrot, majd rakjuk bele egyenként vagy akár párossával a cipókat. A tésztákat 20 másodpercig hagyjuk a vízben, majd fordítsuk meg és újra 20 másodpercig várjunk míg kivesszük.
7. Az elkészült cipókat egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, és ízlés szerint szórjuk meg magvakkal, mákkal sóval.
8. Előmelegített sütőben légkeverés nélkül süssük 220 fokon 13-15 percig a cipókat, majd 5 percig légkeverésesen.
9. Ha lejárt az idő és kellőképpen pirosra pirult bagelünk, szedjük ki, hagyjuk egy kicsit hülni és már fogyaszthatjuk is alkotásunkat!